Chorvatsko

Chorvatsko přechází z Panonské nížiny do předalpského prostoru a dinárského a jadranského prostoru. Mořská hranice Chorvatska měří 948 km. Chorvatsko disponuje výhodnou dopravní polohou a výhodným dopravním spojením s ostatními evropskými státy. I proto je dovolená v této zemi samozřejmostí doslova každý rok. A to autem, autobusem, ale v poslední době dokonce i letadlem.

V Chorvatsku se můžete vykoupat v Jaderském moři. Severozápadní část Jaderského moře je mělká, jihovýchodní část je hlubší a nachází se zde nejhlubší místo moře dosahující 1589metrů. Teplota moře se v letních měsících pohybuje v rozmezí 22-25°C. Velkou zajímavostí jsou sladkovodní podmořské prameny tzv. vralje, které nejčastěji vyvěrají při pobřeží v hloubce až 25metrů. Nejčastěji je naleznete u západního pobřeží Istrie, v Kvarnerském zálivu, pod Velebitem a ve Stonském zálivu. V okolí těchto pramenů bývá teplota moře nižší. Slanost Jaderského moře je kolem 38%. U pobřeží bývá nižší a to vlivem sladké vody, která vtéká z řek do moře. Jadran patří k nejčistším mořím Evropy. Chorvatské pobřeží je jedním z nejčistších v rámci Jaderského i Středozemního moře.

V Chorvatsku žije přibližně 4 miliony obyvatel, z čehož 78% představují Chorvaté. Jako menšiny zde žijí Srbové, Bosňáci, Slovinci, Italové, Češi, Slováci a Maďaři. Více než polovina obyvatelstva žije ve městech. Chorvaté jsou převážně římsko-katolického vyznání. Chorvatská republika je rozdělena na 21 krajů neboli žup. Úředním jazykem je chorvatština.

Co se týče chorvatské kuchyně, tak ta je velmi různorodá. Z masa zde na jídelním lístku najdete zejména jehněčí, beraninu a vepřové maso. Samozřejmostí jsou i ryby, které se připravují zejména pečením na roštu. Z plodů moře stojí za ochutnání grilované olihně(lignje na žaru) či salát z chobotnice(salata od hobotnice). Nejznámější chorvatskou specialitou je ,,pršut´´. Je to typ šunky, který získává svou charakteristickou chuť sušením. Další specialitou je tzv. ,,pašti sir´´, což je ovčí sýr, který se vyrábí pouze zde. Kromě jídel mají Chorvaté i spoustu výborných vín, z nichž nejznámější je ,,dignáč´´.

Itálie

Itálie leží v jižní Evropě na Apeninském poloostrově. Sousedí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Slovinskem. Itálii omývá Jaderské moře, Jonské moře, Tyrhénské moře a Ligurské moře. K Itálii náleží i dva velké ostrovy, a to Sardinie a Sicílie.

Celková délka pobřeží je okolo 7600km. Na západě je pobřeží členité se zálivy a na východě je ploché. Povrch Itálie je převážně členitý, dominují jemu Západní a Východní Alpy. V Alpách jsou častá jezera, z nichž nejznámější jsou Lago de Gardo a Lago de Corno.

V Itálii žije téměř 60 milionů obyvatel. Je nejlidnatější zemí jižní Evropy. Největší podíl má zde katolické obyvatelstvo, a to kolem 88%. Ostatní obyvatelé jsou převážně ateisté. Z 94% na území Itálie žijí rodní Italové.

A co se týká italské kuchyně, tak ta je považována za jednu z nejlepších na světě. Zároveň italská kuchyně patří k nejstarším na světě. K nejpoužívanějším surovinám pro přípravu zdejších pokrmů patří těstoviny, rýže, stovky druhů sýrů, maso, ryby, mořské plody, sušená šunka prosciutto, rajčata, papriky, kukuřice, cukety, lilek, artyčoky, olivy, kapary, pomeranče a samozřejmě klasický italský salám – mortadela. Široce rozšířené je v Itálii pití vína a také kávy. Vynikající je i pravá italská zmrzlina.

Egypt

Egypt je třicátou největší zemí světa, co se týče rozlohy. Kromě nilského údolí je většina Egypta pokryta pouští.

Co se týče zelené přírody, tak tu v Egyptě nenajdete. Egyptská příroda jsou zejména hory, poušť a moře. Podobně, jako Tunisko. Z flory zde můžete narazit na ibišek a velké množství akácií. Z fauny zde můžete spatřit stáda gazel, pouštní lišky, šakaly či hyeny. Bohatou faunu a floru najdete také v Rudém moři.

V Egyptě žije přibližně 73 milionů lidí. Většina obyvatelstva je soustředěna podél břehů řeky Nil a v oblasti turistických letovisek. Většinu populace tvoří egyptští Arabové, a to 85%. Dále zde žijí menšiny súdánští Arabové, Berbeři a Beduíni. Téměř 90% egyptského obyvatelstva vyznává islámské náboženství. Islámské náboženství se projevuje v každodenním chování zdejších lidí. Úředním jazykem Egypta je arabština, dorozumíte se zde i francouzsky a anglicky.

Egyptská kuchyně se skládá převážně z rýže, zeleniny, ovčího či kozího masa a ryb. Praví Egypťané začínají jídlo společnou mísou tzv. mezzeh, která se skládá z místních sýrů, zeleninových salátů a kofty, což jsou smažené masové kuličky kořeněné koriandrem. Jako polévku si zde můžete dát molochem neboli zeleninový vývar s česnekem, pepřem a koriandrem. Častým pokrmem je zde ful, což je fazolový guláš ochucený rajskými jablíčky. A jako sladkou tečku si můžete objednat známou baklavu, což je máslem nasáklé lístkové pečivo posypané oříšky a zalité medem. Ochutnejte také místní čajovou specialitu karkadech, který se vyrábí ze sušených plátků ibišku.

Španělsko

Španělsko se nachází na Pyrenejském poloostrově. Ke Španělsku náleží také Baleárské a Kanárské ostrovy. Španělské pobřeží měří přibližně 5000 km a od Afriky jej odděluje Gibraltarský průliv. Celkově se Španělsko skládá ze 17-ti autonomních oblastí.

Vyhřáté pláže, divoké býčí zápasy, mužní toreadoři a flamenco, na to vše ve Španělsku narazíte. Ve Španělsku si můžete projít 10 Národních parků, jeskyni Altamiru, která leží v severní části Španělska, katedrálu v Burgosu, která je zase spojena s eposem o hrdinném křesťanovi Cidovi. Dalšími turistickými zastávkami bývají samozřejmě města Madrid, Barcelona a Santiago de Compostela V neposlední řadě za shlédnutí stojí kulturní centrum na jihu Španělska Sevilla, historické Toledo a Cordoba a římské hradby ve městě Lugo.

Ve Španělsku žije přibližně 37milionů obyvatel z toho dvě třetiny tvoří Kastilci(Španělé). Úředním jazykem je španělština a pak dále dle autonomních oblastí katalánština, galicijština a baskičtina. Dvě třetiny Španělu žijí v Madridu a v metropolích okolo pobřeží.

Z gastronomie se zde hojně užívá olivový olej, česnek, cibule, rajčata a papriky. Ke Španělsku neodmyslitelně patří zeleninové saláty. Hlavním denním jídlem Španělů je oběd, který se obvykle skládá z několika chodů. Po obědě samozřejmě následuje siesta. Nejznámějšími španělskými specialitami jsou Jamon serran (sušená šunka), Paella, Tortilla espaňola, Gazpacho (hustá studená polévka), Somo (plátek masa z vepřového hřbetu), Baculao (nasolená treska), Bocadillo (obložená bageta) a Tapas (pikantní jednohubky). Za vyzkoušení určitě stojí Horchata, což je studený nápoj z mandlí nebo tzv. tygřích ořechů.

Jsi 141. čtenář tohoto článku. Děkujeme.


Reklama zde napořád jen za 75 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail