Pečené čaje patří mezi moderní nápoje. Co to vlastně je, jak se liší od běžných čajů a jak si je správně vybrat a připravit, abyste z kouřícího šálku měli ten pravý požitek?

Co je pečený čaj

Pravověrní vyznavači čaje by vlastně mohli namítnout, že ten pečený vlastně čajem není. Výchozí surovinou je totiž ovoce, které bývá doplněno také ovocnou šťávou. Vyrábí se třeba z jahod, znát můžete i pečený čaj z jablek.

Z čeho se čaj dělá

Zkrátka se v něm s nadsázkou dá zužitkovat všechno, co nadělí zahrada. Většinou se jedná o výpěstky pocházející z raného podzimu. Ovocný fenomén totiž znaly už naše babičky. My ale samozřejmě už můžeme využívat širší sortiment.

Pečené čaje z manga nebo broskve proto nejsou výjimkou. Nevhodné jsou ale pro tento typ zpracovávání banány, na to pozor, pakliže si čaj budete chtít vyrobit sami doma.

Obecně se doporučuje dodržet ve výsledné směsi alespoň částečně podíl nakyslého ovoce jako třeba rybíz. Chuti se ale meze nekladou, smysl má si vyrobit nebo koupit takový čaj, který vašim chuťovým pohárkům nejvíc lahodí.

Zbytnou přísadou bývá alkohol (rum, vodka nebo třeba i griotka) i sladidla. Pečený čaj se v zásadě obejde i bez cukru, protože faktem samozřejmě zůstává, že tato pochoutka není zcela dietní.

Kdo tak chce šetřit kalorie, musí se poohlédnout po této alternativě. Pro vylepšení výsledného dojmu se do něj často přidává i různé koření. V podstatě takovýto čaj připomíná konzistencí hustší zavařeninu.

Jak připravit čaj

Na přípravu je pečený čaj velmi jednoduchý. Stačí obsah nasypat do šálku, přelít vroucí vodou a rozmíchat. Na rozdíl od sáčkových čajů, které obsahují umělá barviva a další přidané látky a často s ovocem nemají prakticky nic společného, se v tomto případě jedná o čistě přírodní alternativu. Ovoce, které vám po dopití na dně šálku zůstane, můžete samozřejmě sníst.

Čaj si můžeme nachystat sami doma anebo jednodušeji koupit už hotový. Oblíbenou položkou je také v nabídce různých kaváren nebo čajoven. Verzi bez alkoholu mohou pochopitelně i děti, které nadchne báječná sladká chuť.

Rovněž vám celá byt provoní intenzivní vůně. Hodí se tak na zahřátí nejen v zimním období. Pít se dá i studený, když ho zalijete vychlazenou vodou, klidně i perlivou.

Jak koupit dobrý čaj

Budete-li čaj nakupovat v obchodě, pohlídejte si přirozeně hlavně jeho složení tak, aby neobsahovalo chemické konzervanty a jiné obdobné složky. Ty ve výsledném produktu nutné nejsou, jeho kvalitu a trvanlivost to žádným způsobem neohrozí.

Dopřejeme si tak pouze dávku vitamínů z ovoce a žádné syntetické složky. Lze říci, že u většiny výrobců se setkáte s dodržením tradičního výrobního postupu a čaje jsou bez chemie.

Konkrétní zdravotní benefity se tak odvíjejí přirozeně zejména od druhu použitého ovoce. Čím rozmanitější složení, tím širší spektrum účinných látek tělu dopřejeme.

TIP: Tradiční pečené čaje s původní recepturou si můžete vybrat na www.poznani-knihy.cz nebo na prodejně Poznání v Olomouci.

Jsi 358. čtenář tohoto článku. Děkujeme.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail