Indie dala světové gastronomii nespočet úžasných jídel a nápojů, a proto se řadí mezi nejoblíbenější národní kuchyně vůbec. Kdo jen trochu světa znalý by neznal pokrmy jako je biryani, chapati, naan, tikka, daal, paneer, tandoori, momos a podobně. Když přijde na řadu řeč o nápojích, pak kromě čajů, z nichž nejznámější jsou nepochybně ty z Darjeelingu a Assamu, rozhodně nesmíme opomenout takzvané lassi.

Lassi je jogurtový nápoj, jehož historie se začala psát zhruba tisíc let před naším letopočtem. V Indii ho koupíte téměř na každém rohu stejně jako masala čaj nebo kávu. Fakticky se jedná o první smoothie, které spatřilo světlo světa. Existuje v mnoha variantách. Dvě základní varianty jsou slaná a sladká. Dále pak existuje mnoho ovocných a jinak ochucených variant, z nichž nejpopulárnější je ta s mangem. Klasická slaná verze se mixuje z půl šálku ledově vychlazené vody, půl šálku pravého jogurtu, čtvrt lžičky soli a špetky drceného kmínu (zvykem je pak ještě posypat nápoj nasekanými pistáciemi). Sladká pak z půl šálku ledově vychlazené vody, půl šálku pravého jogurtu a dvou lžic cukru. U ovocných a dalších variant se pak ještě přidává adekvátní množství dané suroviny. Nejčastěji se přidává mango, máta, jahody, papája, čokoláda, pomeranč a karamel.

Pokud se vám nepoštěstí navštívit Indii a ochutnat pravé nefalšované lassi přímo na místě, není třeba zoufat, protože můžete buď navštívit nějakou indickou restauraci, nebo si ho pochopitelně můžete připravit doma sami. Jediné co potřebujete je stolní mixér a příslušné suroviny. Není to ani trochu složité. Suroviny v daných poměrech jen vložíte do mixovací nádoby a mixujete, dokud vám nevznikne hladký nápoj. Sice budete ochuzeni o onu naprosto jedinečnou a unikátní atmosféru indické kultury, ale aspoň si ji trochu přiblížíte pomocí tohoto předchůdce dnešních smoothie bez ohledu na to, jakou variantu si zvolíte.

Tento článek pro vás připravili autoři webu Smoothierecepty.cz.

Jsi 447. čtenář tohoto článku. Děkujeme.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail