Kuchařky ze Slovácka, jižní a severní Moravy a dalších regionů, které se neoznačují za české, by se zlobily, kdyby český jídelníček zapomínal i na jejich proslulé recepty a pochutiny. Typická jídla, jež zahrnuje česká kuchyně, by se sotva dala označit za úplné, pokud bychom zapomněli na zmrzlíky, šumajstr, bránečky či přesňáky.

Dá se česká kuchyně vůbec dělit na moravskou?

Lze vůbec v naší kotlině odlišovat typická česká a moravská jídla? Pokud se podíváme například na Slovácko, zjistíme, že základními potravinami pro přípravu jídel jsou zde oblíbené luštěniny, zelí, brambory. Šumajstr je tedy pokrm z krup, škvarků a fazolí. Pečou se zde populární koláčky, jaké ve Středočeském kraji neseženete. A co třeba moravský vrabec se zelím? Ten do české kuchyně určitě doputoval z Moravy. Škvarkové pagáčky z mouky, sádla, mléka droždí a cukru pocházejí rovněž z úrodného moravského kraje. Patenty s mákem jsou „palačinky“ z brambor vařených ve slupce, vajec a hladké mouky. Zapomenout nemůžeme ani na frgály, proslulé koláče velké jak kolo dříví. A tak bychom mohli ve výčtu donekonečna pokračovat.

Pokud tedy budeme mluvit o české kuchyni, nezapomínejme na poctivé recepty a chutná jídla z nich, které pocházejí od našich východních bratrů, s nimiž máme mnoho společného. A pokud přijdete do restaurace, kde se nabízí klasické menu, zvěřina, divočina, exotická kuchyně, česká kuchyně, zkuste se zeptat na moravské speciality. Možná tím šéfkuchaře zaskočíte, ale určitě mu dodáte inspiraci. Vždyť sami kolikrát tápou, do jakých světových jídelníčků sáhnout, aby oživili menu. Vždyť i pro zahraniční návštěvníky bude kategorie moravská kuchyně podpořená kvalitním moravským vínem vítanou poučkou, kterou možná ve svých turistických bedekrech nenajdou.

Jsi 824. čtenář tohoto článku. Děkujeme.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail